Pidäthän tarvittavia lääkkeitä mukana myös tien päällä

Tien päällä voi sattua ja tapahtua. Pahan kolarin sattuessa tilanne on yleensä niin paha, että ainakaan pahasti vahinkoja kärsineen ajoneuvon matkustajat eivät ole siinä kunnossa, että he voisivat välttämättä auttaa toinen toisiaan saati lähteä etsimään lähintä apteekkia.

Sen sijaan esimerkiksi kolarin toisena osapuolena ollut bussi- tai rekkakuski voi olla paremmassa hapessa, jolloin olisi ensiarvoisen tärkeää, että olisi ensiaputaitoinen tai ainakin tarvikkeita, joiden avulla antaa ensiapua. Numeroon 112 soittamalla saa kuitenkin puhallus-painalluselvytykseen ohjeet, ja sitä voi tehdä myös ilman välineitä.

Ensiapulaukku olisi hyvä löytyä keneltä tahansa autoilijalta tai motoristilta, jotta voi ulkopuolisenakin mennä auttamaan tilanteen niin vaatiessa. Tärkeintä on kuitenkin soittaa aina hätänumeroon, jos kolarien uhrit näyttävät olevan niin huonossa kunnossa, että he tarvitsevat ensiapua ja/tai sairaalahoitoa.

Hätä

Pyydä elvytykseen neuvoa hätänumerosta

Vaikka elvytyksen luulisi osaavansakin, kannattaa mieluummin tarkistaa hätäkeskuksesta kuin tehdä väärin. Omaan tekemiseen saa myös varmuutta, kun saa ammattilaisen ohjeet. Toki tapaturmatilanteissa potilaan henki voi olla minuuteista kiinni, joten liikaa aikaa puhelimessa roikkumiseen ei voi käyttää. Hätäkeskuksessa kuitenkin on oltava sen verran työntekijöitä, että on varauduttu siihen, että soittajia on monta yhtä aikaa. Näin kukaan ei joudu odottamaan ja potilaan henki ei vaarannu ainakaan sen takia.

Pakkaa nämä tarvikkeet ensiapulaukkuun

Ensiapulaukun olisi hyvä sisältää särkylääkettä, sillä kipulääkettä tarvitaan aina. Laukusta tulisi löytyä aspirinia, jota annetaan sepelvaltimon tukoksessa ensiapuna annetaan 250 milligrammaa pureskeltavaksi, kolmioliina yläraajan murtumien tukemiseen ja haavojen sitomiseen, joustoside sidetaitosten kiinnittämiseen, haavateippiä pikkuhaavojen sulkemiseen, urheiluteippiä nivelsidevammojen tukemiseen, lasta tai ilmalasta raajan murtumien tukemiseen, sammutuspeite tulipalon varalle, avaruusliinaksi kutsuttu alumiinipintainen peite, joka estää lämmönhukkaa, rasvataitos erittävien haavojen päälle estämään sidetaitosten kiinnijääminen, erikokoisia haavasiteitä haavojen ja nirhaumien peitoksi, painesidepakkaus, jolla saadaan runsaasti vuotavaan haavaan painetta estämään verenvuotoa, haavapyyhe tai desinfiointiainetta, haavojen ja rikkoutuneen ihon puhdistamiseen, sidetaitoksia tuomaan painetta haavan päälle tai erittävän haavan päälle imuaineeksi, suojakäsineet, nielutuubi, joka on lyhyehkö, taivutettu muovin pala, joka asennetaan huonosti hengittävän tai hengittämättömän potilaan suuhun helpottamaan hengittämistä tai puhalluselvytyksen antoa sekä laadukkaat sakset, joita voi käyttää muun muassa sidetarpeiden tai turvavyön leikkaamiseen.

Potilaan henki saattaa säästyä, jos pystyt alkaa elvyttämään tai sammuttamaan tulipalon ennen kuin ambulanssi saapuu paikalle. Vähintä mitä tien päällä voi sattua on, että saa haavan sormeensa. Niihin on hyvä laittaa laastari estääkseen tulehduksen tulemisen. Kädet ovat kuitenkin vaaravyöhykkeellä kaikkien pöpöjen suhteen.

Ambulanssihelikopteri

Muista henkilökohtaiset lääkkeet mukaan tien päälle

On tärkeää muistaa myös pakata kaikki henkilökohtaiset lääkkeensä mukaan, jos lähtee ajamaan vaikka mökille, mummolaan tai muille matkoille. Mitä pidempi matka, sen paremmin kannattaa olla varautunut riittävällä määrällä lääkkeitä. Jos ajat ulkomailla tuntemattomissa maastoissa, sitä tärkeämpää on huolehtia siitä, että on levännyt ja syönyt hyvin.

Jos taas sairastaa jotain autolla ajoon vaikuttavaa sairautta, jota hoidetaan lääkkeillä ja autoa on kuitenkin lupa ajaa, silloin etenkin täytyy muistaa ottaa lääkkeet mukaan. Hyvänä esimerkkinä liikenteen riskitekijöistä ovat muistisairaat vanhukset ja epileptikot.

Uskon tosin, että heiltä otetaan ajolupa pois, jos sairaus alkaa olla sillä mallilla, että auton rattiiin ei ole asiaa. Muistisairaalta pitää ottaa myös avaimet pois, jos auto kuitenkin vielä löytyy, sillä muuten pahasti muistisairas saattaa lähteä heti seuraavassa hetkessä ajamaan, kun on saanut lääkärin diagnosin, ettei ole enää ajokykyinen.

poistumistie
Vieritä ylös