Kuinka järjestää matka Tampereelta Helsinkiin?

Tampereelta Helsinkiin ei ole kuin parin tunnin ajomatka. Näin sen taitat helpoiten.

Vuokraa Tampereelta minibussi

Näin taitat matkan omilla ehdoillasi, hieman isommalla porukallakin ja vieläpä melko edullisesti. Minibussien hinnat kun eivät ole todellakaan erityisen kalliita, varsinkin jos saat isomman porukan lähtemään kerralla!

Onnibus.com tai Matkahuolto

Tampereen ja Helsingin väliä liikennöi sekä busseja että juna. Bussi on nykyisin halvempi vaihtoehto, jollei ollut sitä jo aiemmin – kiitos Onnibus.comin. Onnibussilla taitat yhden välimatkan jopa vain neljällä eurolla – toki varauksesta täytyy maksaa euron lisämaksu. Mitä aiemmin varauksesi teet, sitä parempaan hintaan matkasi saa. Matkan hinta riippuu bussin täyttöasteesta.

Bussilla on kiva matkustaa

Jos siis ostat matkasi aivan viime tipassa, maksat siitä helposti kolmenkin kertaisen määrän siihen verrattuna, mitä aikaisin tilaajat ovat maksaneet. Saat bussilipun sähköpostiisi. Riittää, kun näytät kuskille linja-auton ovella varauskoodiasi, etkä edes tarvitse lippua. Jos ostat lipun bussin ovelta, pulitat siitä muistaakseni aina 20 euroa – ainakin Lappeenranta-Helsinki -välillä.

Kuvittelisin, että hinta on ovelta ostettaessa aina sama. Kannattaa siis tuhlata ne muutamat minuutit ja napata neljän euron lippu netistä. Se ei paljoa vaadi vaivannäköä.

Matkahuoltokin kuljettaa Helsingin ja Tampereen väliä. Silläkin on paljon lähtöjä päivässä. Sen tarjoukset vain eivät ole niin hyviä. Lähipäivillekin matkoja saa yhteen suuntain vain kymmenellä eurolla, ei edullisemmin. Normaalihinta on jopa juimat 27 euroa! Onnibus.comilla kalleimmatkin matkat esimerkiksi seuraavalle viikolle maksavat vain 12 euroa.

Ei tarvitse siis kahteen kertaan miettiä, kumpikohan saa enemmän matkustajia. Matkahuollonkin on täytynyt lähteä mukaan kilpailuun. Muuten se varmaan pitäisi noita hulluja lähes 30 euron hintoja. Ota huomioon, että edulliset tarjoukset ovat voimassa vain netissä. Valmistauduthan siis siihen, että jos menet ostamaan lippuja bussin ovelta, joudut maksamaan siitä reilusti.

Huippusuositun eeddspeaksin vinkit edulliseen matkustamiseen youtube -videosta:

Valtion rautatiet

Kolmas vaihtoehto matkustaa näiden kahden kaupungin väliä on tietysti VR. VR tarjoaa edullisempia hintoja kaupunkien välillä, jos ostat liput ajoissa. Säästölipulla pääsee edullisimmin perille 9,90 eurolla per suunta. Näitäkään lähtöjä ei välttämättä ihan lähipäiville saa tai sitten ne ovat ennen kello aamu yhdeksää ja ilta kello kuuden jälkeen. Juna on yleensä myös ainakin puoli tuntia bussia nopeampi.

Niin taitaa olla Helsingin ja Tampereen välimatkankin kohdalla. Junalla matkustaminen on mukavampaa kuin bussilla. Juna kulkee tasaisemmin ja siellä on enemmän tilaa. Matkapahoinvoinnista kärsivät voivat yleensä matkustaa hyvin junalla, mutta alkavat helposti voimaan pahoin heiluvassa bussissa. Vähintään heidän täytyy tuijottaa etuikkunasta herkeämättä tietä, jotta oksennus ei lentäisi. Jos erehtyy katsomaan sivuilleen vilisevään metsään, paha olo voi tulla alta aikayksikön.

matkustaminen junalla

Etsi vaihtoehtoja Facebookista

Jollei omista omaa autoa, voi matkan taittaa myös jonkun tutun tai kimppakyydissä. Facebook on siitä kätevä, että siellä voi huudella, jos tarvitsee kyytiä jonnekin. Ihmiset auttavat toisiaan kyytiasioissa melko auliisti, sillä bensa on kallista, ja yksin ajava kuski jakaa kustannukset varmasti mielellään jonkun kanssa, vaikka ei tätä niin hyvin tuntisikaan. Liftauskulttuuria Suomessa ei juuri ole, vaikka se täällä olisikin melko turvallista verrattuna moniin muihin maihin.

Jokainen voi harkita kohdallaan uskaltaako ja haluaako sellaiseen touhuun lähteä. Yleensä liikenteestä löytyy joku myötätuntoinen, joka noukkii tien poskessa liftaavat kyytiinsä. Yksinäisenä naisena ei kuitenkaan välttämättä kannata lähteä kokeilemaan onneansa tuntemattoman miehen kyytiin, jos haluaa välttyä raiskaukselta. Toki kuljettajan kanssa voi käydä hyväkin tuuri, mutta riskit on hyvä tiedostaa.

Facebookissa on myös olemassa kimppakyytiryhmiä, joihin kannattaa liittyä. Yksi vaihtoehto on vuokrata matkaa varten auto. Henkilöautoja voi saada moneksikin vuorokaudeksi satasen pintaan riippuen mistä vuokraa. Edullisemmaksi se ainakin tulee kuin matkan taittaminen taksilla.

Ulkoministeriön sivuilla on mielenkiintoista luettavaa matkustamisesta:

http://www.formin.fi/public/default.aspx?nodeid=49153&contentlan=1&culture=fi-FI

Vieritä ylös